Een flexlijn, Why not?

hond-trekt-man-vliegt

Leo had geen riem bij zich op de dag dat hij zijn hond Max meenam naar een recreatieplas. Dus leende hij de flexlijn van een vriendin om zijn labrador onder controle te houden. Maar dat liep anders. De hond van 40 kilo begon plotseling te rennen en sleepte Leo met zich mee.
Toen hij tot stilstand kwam lag hij languit in het zand en zijn hond was slechts een stip aan de horizon.

Tja, die flexlijn
Een flexlijn is niet meer dan een opgerolde lijn in een kunststof kastje met handvat. Op het kastje zit een stopknop bedoeld om de hond te stoppen of binnen te halen.
Elke keer als ik een hond zie lopen met zo’n flexlijn vraag ik mij af: Voor wie is deze lijn bedoelt? Voor de vrijheid van de hond of voor het gemak van de eigenaar?

Er zijn nogal wat nadelen
Je hebt minder contact met jouw hond. En als je hond onverwacht trekt is het risico groot dat het kunststof kastje uit je hand vliegt en met veel lawaai op de grond klettert en tegen je hond opknalt. Een trauma is geboren.

De flexlijn staat altijd strak, wat continue spanning geeft op de hals van de hond. Zijn meest kwetsbare plek.

Veel kleine honden en puppy’s schrikken vaak van het harde geluid bij het indrukken van de stopknop. Dit veroorzaakt spanning bij de hond en verhoogt het risico op vluchten of uitvallen.

Op een flexlijn staat altijd spanning. En moet de hond tegen de spanning in trekken om vooruit te komen. Je stimuleert hierdoor het trekken aan de lijn.

De meeste brand- en snijwonden ontstaan wanneer het snel uitschietend nylonkoord in contact komt met de huid. Ook kan de hond verwondingen oplopen aan de nekwervels wanneer hij vooruitschiet en plotseling tot stilstand wordt gebracht.

Het foute knopje
Het gebruik van de flexlijn kan veel verwarring opleveren voor je hond. Steeds vrijheid geven door op het knopje te drukken en dan weer terugtrekken is niet de meest ontspannen manier van samen wandelen Je hond leert alleen maar om eerder verzet te bieden en loopt vervolgens nog meer te trekken.
Als je je hond bewegingsvrijheid wil geven. Geef die dan ook. Ga dan niet constant op het knopje drukken. Daardoor krijgt de hond telkens een correctie.

Zichtbaarheid
Houd rekening met wat andere mensen zien als je met een flexlijn loopt. De ander ziet iemand met een hond dichterbij komen aan een korte lijn (denkt hij) maar opeens is het een lange lijn. Met alle gevolgen van dien.

Het kan anders
Ben je gewend te lopen met een flexlijn, maar wil je dit veranderen? Koop dan een zachte platte lijn (biothane) van 3 of 5 meter. Door de lijn met beide handen vast te houden, houd je feeling met je hond en ben je in staat om rustig en in controle te reageren als je hond vooruitschiet. Wil je weten hoe? Lijntechnieken zijn een van de onderdelen van BAT. Dat leer ik je graag op de BAT-privelessen.

Met vriendelijke groet,
Fieke Offringa