Op vakantie met je hond

Ik zit op een terras in Texel en zie twee honden aankomen. Elk met een eigenaar achter zich aan, trekken ze parmantig door de smalle winkelstraat. Wanneer ze een schattige cockerspaniël zien, trekken ze nog harder. Leuk een andere hond! Even kennismaken.
De cocker schrikt zich een hoedje, stopt abrupt en verschuilt zich achter zijn vrouwtje. Vrouwtje vindt dit jammer, het zou toch zo leuk zijn als haar hondje wat socialer is en sleept het hondje naar voren. Even kennismaken, goed voor de socialisatie.
Hondje lief duikt in elkaar, staart tussen de benen en sluit zich als een oester. De twee honden grijpen hun kans en snuffelen het hondje helemaal af. De cocker houdt zich stil, heel stil en wacht op betere tijden.

Het verbaast mij elke keer weer dat er nog zoveel goed gaat in ontmoetingen tussen aangelijnde honden (relatief gezien). De honden kennen elkaar niet, ze lopen in een rechte lijn op een andere hond af en er zit te veel spanning op de lijn. Ik zie (helaas) bijna geen hondeneigenaar die langzamer gaat lopen, een bochtje neemt, afstand houdt of even stil staat en kijkt wat nodig is.

Terrasje pakken
Hoe lekker is dat? Na een dagje strand heerlijk bijkomen onder het genot een wijntje. Hond aan je voeten, nix aan de hand. Tot die grote zwarte hond passeert. Je hond keft hard en valt uit, gedaan is het met de rust.

Wat dan wel?
Zoek eerst een rustige plek uit. Ver weg van waar de mensen en honden passeren. Heb je de juiste plek uitgekozen, leg dan het kleedje achter je of naast je, niet voor je. Ligt de hond voor je, dan vangt hij alle prikkels op en voelt zich minder veilig. Het risico dat hij gaat blaffen of uitvalt is dan echt groter.

Oh ja, en heb je die juiste plek op het terras gevonden zeg dan niet gelijk: “Af, af, af”. Maar geef je hond de tijd. Laat hem even wennen op die nieuwe plek, waar jij besloten hebt te gaan zitten. Laat hem even rondkijken en snuffelen. Gewoon de lijn iets inkorten, jij gaat lekker zitten en verder niets. Je zult zien dat hij in no time (zonder commando) gaat liggen.

Nog een paar tips deze zomer
Neem voldoende eigen voer mee. Datgene wat je hond thuis ook gewend is. Veel dingen zijn op vakantie al nieuw en vreemd. Als het voer dan ook anders is dan normaal kan dit problemen geven.

Neem op al je uitstapjes een tas mee met daarin; een kleedje (dit geeft een gevoel van geborgenheid), een speeltje (om zijn opwinding in kwijt te kunnen en dit geeft houvast), beloningsvoertjes, poepzakjes en water. Heb je geen kleedje bij je, leg dan je sjaal of shirt op de grond. Dan weet je hond waar hij mag liggen.

Heb je plannen om je hond in een fietskar of mand mee te nemen? Hartstikke leuk, maar oefen dan eerst thuis. Gaat hij er thuis makkelijk in en blaft en piept hij niet als je fietstochten in de buurt maakt? Dan is hij er klaar voor.

Wil je graag dat hij straks rustig bij de caravan ligt? Oefen dan thuis met vastliggen aan een lijn. Leg een kleedje erbij, een speeltje, water en natuurlijk in de schaduw. Door dit te oefenen in zijn bekende omgeving is je hond het op vakantie al gewend.

Als laatste een gewetensvraag
Wil je hond ook op vakantie of is het vooral jouw behoefte?
Als je hond het op zijn dagelijkse wandelingen al spannend vindt met andere honden en heftig reageert op alles wat hij ziet dan zal hij dat op vakantie nog meer doen. Op vakantie is alles onvoorspelbaar en anders dan thuis. Misschien iets om rekening mee te houden…

Ik wens je een fijne vakantie!
Fieke