Optillen? Vooral doen

Ik heb altijd grote honden gehad en nu had ik voor het eerst een kleintje;
Garbancito, 20 cm hoog, uit Spanje. Wij noemen hem Jansen.
Wat ik niet wilde was dat hij (zoals veel kleine hondjes) blafte. En wat deed hij? Juist, veel blaffen.

Waarom blaft een hond
Een hond blaft in bijna alle gevallen omdat hij onzeker is over een nieuwe situatie. Hij is bang voor die onbekende hond of voor mannen of kinderen of zeg het maar. Vanuit een gevoel van onzekerheid blaft hij om afstand te creëren. Wanneer jij de situatie veranderd wordt het gevoel je van hond anders en wordt hij kalmer. Het gevolg is dat hij niet meer hoeft te blaffen.

Stel jouw hond vindt andere honden spannend. Hoe dichter een hond nadert, hoe hoger de spanning wordt. Hoe meer spanning, hoe meer kans op; trekken aan de lijn, vluchten, uitvallen en blaffen. Dat wil je niet.

Wat kun je doen?
Sta rustig stil als er een hond aankomt en geef je hond de tijd om te kijken. Vindt je hond de naderende prikkel spannend, ga dan naast hem staan, zodat hij zich gesteund voelt. Kijk ook naar de hond die dichterbij komt. Komt hij kalm aanlopen en snuffelt hij wat dan kun je blijven staan. Maar staart de naderende hond of is hij superdruk of komt hij in een rechte lijn op je afstormen dan moet jij in actie komen! Niet jouw hond.

Optillen
Kun je geen afstand maken, til hem dan op. Daardoor haal je hem uit de situatie en kan hij veilig op je arm tot rust komen. Zijn hartslag zakt en als de kust veilig is zet je hem weer neer. De reactie: “Door hem op te tillen aai je er alleen maar angst is” is niet juist. Door afstand te creëren (optillen) en veiligheid kalmeert de hond en kan hij de situatie een volgende keer beter aan. Hij hoeft niet te blaffen, want zijn baas heeft het opgelost.

Is je hond te groot om op te tillen?
Bescherm hem door hem bij de halsband te pakken en met een gestekte arm achter je te houden. Je haalt hem uit de vuurlinie. Met je andere arm weer je aanstormende hond af en stap je naar voren. Jij houdt de andere hond op afstand. Niet jouw hond.

Wil je graag ontspannen wandelen en geen confrontaties met loslopende honden? Ga dan mee met de Sociale Huishond Wandeling. Elke eerste zondag van de maand.

Uitvallende hond
Heb jij een hond die in volle vaart uitvalt naar andere honden, blaft of trekt aan de lijn?
En wil je dit graag veranderen? Dat kan op de BAT-privélessen op woensdag, donderdag en vrijdag. Gezinsleden zijn van harte welkom.

BAT-event
Wil je écht verandering in je dagelijkse wandelingen? Grijp je kans en volg het 2-daagse BAT-event op 18/19 maart of 13/14 mei in Heino.

HET AANBOD OP EEN RIJ:
- Tweedaags BAT-eventop: 18 en 19 maart of 13 en 14 mei 2023
- BAT privélessen: woensdag, donderdag en vrijdag
- Hondengedragsconsult aan huis: maandag en woensdag
- Hondenschool Heino: puppy- en pubercursus: dinsdag en donderdag
- Sociale Huishond Wandeling: elke 1ste zondag van de maand