Wat als hij weer uitvalt?

Fieke Offringa bat-event

Ik zie mijzelf nog lopen met mijn hond Anna. Gespannen bij elke bocht. Komt er een hond aan of niet? Gaat ze uitvallen of niet? Kan ik doorlopen of moet ik zorgen dat ik afstand maak?

Waarom valt hij uit?

Een hond valt in 90% van alle gevallen uit omdat hij angstig is. Angst voor het onbekende, angst voor de hond waar hij eerder door is aangevallen of die op hem lijkt. Vaak is dan de strategie: De aanval is de beste verdediging. De hond ervaart dat het uitvallen effect heeft: die enge hond, postbode of bezoek stopt met dichterbij komen.
Maar achter die angst zit een gevoel. Een emotie. En als dat gevoel anders wordt, minder heftig, minder hoge hartslag, minder stresshormonen dan wordt de hond kalmer. En zal hij minder uitvallen.

Stressssss

Hoe dichter je hond bij die spannende prikkel komt hoe hoger de spanning wordt. Of het nu om positieve of negatieve opwinding gaat, maakt niets uit. Als de spanning oploopt, loopt het cortisol (stresshormoon) op en loopt de stress-emmer uiteindelijk over. Je hond kiest dan (onbewust) voor vluchten, vechten, verstarren of rondjes rennen. Geen van de vier wil je. In geen van de vier gevallen leert je hond ook maar iets, behalve overleven.

Kalmerende signalen

Neem de tijd. Ga je hond filmen als hij lekker rondscharrelt in je tuin of speelt en nog niet te opgewonden is. Kijk zonder te veroordelen, observeer en leer zijn lichaamstaal te lezen en te begrijpen. Want als je jouw hond kunt lezen en weet wat hij bedoelt dan kun je hem ook helpen en worden jullie wandelingen weer relaxte wandelingen.
Wil je meer weten over de taal van de hond?
Lees dan: Kalmerende Signalen – Turid Rugaas en Doggietaal – Lili Chin.

Beloningsvoertjes mee?

Ja, neem gerust beloningsvoertjes mee, maar alleen voor de hoogtepunten. Bijvoorbeeld als je hond niet uitvalt en je had dat (eigenlijk) wel verwacht. Of je hond bekijkt rustig een hond op afstand in plaats van te blaffen. Door je voerbeloning versterk je jouw stembeloning (braaf of goed zo). Maar nogmaals: gebruik het incidenteel en alleen op hoogtepunten.

Tip: Neem op je wandelingen altijd een zacht, lang speeltje mee. Wat je jouw hond kan geven als je even stil staat om met iemand te praten of ergens gaat zitten. Door ergens op te knabbelen wordt je grote vriend rustiger. Ga niet zelf met hem spelen, daar wordt hij vaak alleen maar drukker van.

Fieke Offringa Heino

Kijken is goed, mits….

Door stil te staan en te kijken, geef je jouw hond de kans zijn omgeving te verkennen.
Hij krijgt de tijd in te schatten of de naderende prikkel oké is
of dat het een gevalletje twijfel is.
Door je hond te laten kijken en snuffelen geef je hem de
kans de prikkel(s) te onderzoeken.
Op een veilige afstand, die afstand waar hij nog rustig is
en in staat is te leren.

Tip: Let op dat het geen staren wordt. Staren is in de hondentaal niet beleefd en de spanning loopt bij beide partijen op

Waarom afstand houden? Zo leert hij toch niets?

Dit zijn terechte vragen. Maar een hond (net als een mens) leert niets als hij té opgewonden is. Zijn stress-emmer loopt over, de prikkels van buiten komen te veel binnen.
Je hond is dan niet meer in staat te leren, doet maar wat, is aan het overleven. Hij moet eerst kalmer worden. Dan is hij weer in staat om te leren. Je moet dus op die afstand van de prikkel gaan staan waar je hond niet meer hangt in de lijn, blaft of staart. Daar kan hij rustig bijkomen en vanaf die veilige plek in alle rust zijn prikkel observeren.

Wat te doen als je een andere hond tegenkomt en je kunt niet weg?

Hoe dichter de prikkel nadert, hoe hoger de spanning wordt. Kun je niet weg dan kan je (als noodoplossing) naast of over je hond gaan staan en draait hem met de rug naar de prikkel toe. Natuurlijk wil hij dan maar 1 ding; omdraaien, kijken en de boel regelen. En dat is nou net wat je niet moet toestaan. Door hem zo vast te houden met de rug naar de prikkel, dat hij niet kan kijken, kun je hem door dit soort lastige situaties heen loodsen.

Wil je zelf ervaren hoe het uitvallen, blaffen, vluchten of ADHD-gedrag aan te pakken?

Dat kan op mijn praktijk in het buitengebied van Heino. Je boekt dan een serie van drie privélessen BAT. Dit kan op de woensdag, donderdag en vrijdag. Gezinsleden zijn van harte welkom om mee te komen.

Wil je meer verdieping? Dat kan op het 2-daagse BAT-event op 18/19 maart of 13/14 mei (zie link).

Heb je vragen of wil je meer weten? Dat kan hier.

Hondengedragstherapeut Fieke Offringa voor uitvallende honden

Beste Chris,

Ik zal mij even voorstellen; ik ben Fieke Offringa, gecertificeerd hondengedragexpert, BAT-instructeur en eigenaar van hondenschool Heino.

Na 20 jaar bij de gemeente Deventer te hebben gewerkt was de tijd rijp om mijn hart te volgen. Ik heb mijn baan opgezegd om 100% mijn passie te volgen: het gedrag van de hond.

Wat ik nu doe, vind ik geweldig. Ik ben iedere dag buiten en zie en spreek heel veel honden en hun baasjes. Elke dag word ik getriggerd om nog gerichter te kijken naar het individuele gedrag van de hond. Waarom doet hij dit? Wat bedoelt hij? Wat heeft hij nu nodig?

Waar ik vol van ben is BAT (Behavior Adjustment Training). Een methode uit Amerika speciaal voor honden die uitvallen, angstig zijn of ADHD-gedrag vertonen. Waar ik blij van word, dat na een paar lessen de eigenaar de lichaamstaal van zijn hond kan lezen en weet wat te doen. Hij krijgt meer vertrouwen en de hond wordt rustiger en kan de wereld (met al zijn prikkels) beter aan.

Mijn motto is: Ik geloof dat alles met rust begint. Pas als er rust is in de hond (én de baas) kun je aan de slag met het veranderen van gedrag.

Het aanbod op een rij

– BAT (2-daags BAT-event: 18 en 19 maart of 13 en 14 mei 2023 Zie link
– BAT privélessen: woensdag, donderdag en vrijdag
– Hondengedragsconsult aan huis: maandag en woensdag
– Puppy- en pubercursus Hondenschool Heino: dinsdag- en donderdagavond
– Sociale Huishond Wandeling: elke 1e zondag van de maand
Logo hondenschool Heino